Olej kokosowy VIRGIN nierafinowany (Fivio) 900 ml

Producent: Vivio
Data minimalnej trwałości: 2025/09/04 Data przydatności do użycia produktu (otrzymasz produkt z terminem nie krótszym niż podany)
Ilość dostępna w magazynie: 2 szt.
Kod Ean: 5902115105074

25,50 zł

Cena za 1 litr: 28,33 zł

Więcej informacji

PRODUKT SPOŻYWCZY

Olej kokosowy Extra Virgin jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym.  Jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku. Zawiera sporą dawkę kwasu laurynowego, który wspiera odporność. Jest źródłem tłuszczów nasyconych (trójglicerydów średniołańcuchowych MCT), które odpowiednio dawkowane są zamieniane na energię i wspomagają metabolizm.

ZALETY TŁUSZCZÓW MCT
w całości są metabolizowane przez wątrobę, tym samym nie dochodzi do ich odkładania w formie tkanki tłuszczowej wchłaniają się szybko z przewodu pokarmowego do krwioobiegu tworzą dużo mniejsze cząsteczki, niż reszta kwasów tłuszczowych w procesie ich trawienia nie są niezbędne enzymy trawienne (żółć i lipaza trzustkowa) rozkładają się bardzo szybko mają pozytywny wpływ na wchłanianie witaminy E, magnezu i wapnia

TŁUSZCZE MCT – DLA KOGO?
Dla osób z problemami metabolicznymi, które uniemożliwiają prawidłowe przyswajanie tłuszczów
Dla tych, którym zależy na niewielkim przyroście tkanki tłuszczowej
Dla osób trenujących i narażonych na zwiększony wysiłek fizyczny (błyskawiczna przemiana MCT sprzyja oszczędności zapasów glikogenu mięśniowego w czasie wysiłku)
Dla osób chcących prowadzić zrównoważony sposób odżywiania

Stosowanie:
- Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.
- Do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.
- Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 3700kJ/ 900kcal
Tłuszcz 98,8g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 93,4g
Węglowodany 0g
w tym cukry 0g
Błonnik 0g
Białko 0g
Sól 0g


Składniki:  
olej kokosowy Extra virgin (tłoczony na zimno)

Produkt może zawierać:
gluten, sezam, orzeszki ziemne i orzechy.

Przechowywanie:

Należy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temp. max 20st.C.


Kraj produkcji:
Polska
Kokos pochodzi spoza UE

Producent/ dystrybutor:
Radziowi Sp. z o.o.
ul. Chopina 8A
36-200 Brzozów

Opakowanie:
900ml