ZDROWA
ŻYWNOŚĆ
Nasiona
czarnuszki mają szerokie zastosowanie jako przyprawa, głównie w piekarnictwie
oraz jako zamiennik pieprzu – w przeciwieństwie do niego, nie podrażnia układu
pokarmowego. Można używać mielonych lub całych nasion, które dają się łatwo
skruszyć w moździerzu. Charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie
ostry i lekko palący oraz swoisty zapach - można uwydatnić poprzez smażenie
lub prażenie.
Sposób
użycia:
Czarnuszkę stosuje się do posypywania pieczywa przed
pieczeniem oraz jako składnik ciasta chlebowego. Można nią doprawiać pieczone
i duszone oraz gotowane potrawy mięsne i
warzywne.
Składniki:
100%
nasiona czarnuszki
Wartość odżywcza w 100g
1570kJ/375kcal
Tłuszcz 22,3g
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone 1,5g
Węglowodany 44,2g
w tym cukry
2,3g
Błonnik 10,5g
Białko 17,8g
sól
0,42g
Sposób przechowywania:
Przechowywać w
suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić od światła i obcych zapachów.
Kraj pochodzenia:
Indie*
* w zależności
od partii (aktualny kraj pochodzenia na
opakowaniu)
Producent:
Intenson Europe Sp. z o.
o.
Całowanie 94 G
05-480
Karczew
Masa
netto:
200g