Olej kokosowy rafinowany (Fivio) 900ml

Producent: Vivio
Data minimalnej trwałości: 2024/08/07 Data przydatności do użycia produktu (otrzymasz produkt z terminem nie krótszym niż podany)
Ilość dostępna w magazynie: 8 szt.
Kod Ean: 5902115105043

19,50 zł

Cena za 1 litr: 21,67 zł

Więcej informacji

PRODUKT SPOŻYWCZY

Olej kokosowy jest zamiennie nazywany masłem albo tłuszczem kokosowym. To jeden z rodzajów olejów roślinnych, który powstaje w wyniku tłoczenia, po rozgrzaniu twardego miąższu orzechów z palmy kokosowej. Olej kokosowy najczęściej jest spotykany w formie rafinowanej.

Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach. Olej kokosowy na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych tłuszczów. Jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku.

Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest zapachu kokosa. Jest najbardziej uniwersalny i posiada dłuższy termin przydatności do spożycia, niż pozostałe rodzaje olejów kokosowych (np. nierafinowany).

Tak naprawdę olej kokosowy posiada wszechstronne zastosowanie. Wiadomo, że wypróbowano go już, jako odżywkę do włosów, balsam do ciała, a nawet środek wybielający zęby. Jedno jest pewne – to doskonały składnik diety, który można używać np. do smażenia, smarowania pieczywa, albo jako dodatek do sałatek czy deserów.

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU KOKOSOWEGO:
Olej kokosowy posiada wysoką temperaturę dymienia, dlatego nie przypala się w czasie smażenia.
Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas laurynowy, który wspiera odporność i ma silne działanie antybakteryjne.
Jest źródłem witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy – witaminy C i E
W jego składzie obecny się potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk wpływające na ogólną poprawę kondycji organizmu.
Ponad 60% tłuszczów w oleju kokosowym to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA), które są rozpuszczalne w wodzie. Inaczej nazywane są trójglicerydami ze średnim łańcuchem węglowym (MCT).

Stosowanie:
Olej kokosowy, jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny i do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 3700kJ/900kcal
Tłuszcz 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 91g
Węglowodany 0g
w tym cukry 0g
Błonnik 0g
Białko 0g
Sól 0g


Składniki:  
100% Olej kokosowy rafinowany

Produkt może zawierać:
gluten, sezam, orzeszki ziemne i orzechy.


Przechowywanie:
Należy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temp. max 20st.C.

Kraj produkcji:
Polska
Kokos pochodzi spoza UE

Producent/ dystrybutor:
Radziowi Sp. z o.o.
ul. Chopina 8A
36-200 Brzozów

Opakowanie:
900ml