PRODUKT
SPOŻYWCZY
Olej kokosowy jest zamiennie nazywany masłem albo
tłuszczem kokosowym. To jeden z rodzajów olejów roślinnych, który powstaje w
wyniku tłoczenia, po rozgrzaniu twardego miąższu orzechów z palmy kokosowej.
Olej kokosowy najczęściej jest spotykany w formie rafinowanej.
Jest
bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go
przechowywać niemal w każdych warunkach. Olej kokosowy na największą skalę
jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych tłuszczów.
Jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu
roku.
Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest zapachu kokosa. Jest
najbardziej uniwersalny i posiada dłuższy termin przydatności do spożycia,
niż pozostałe rodzaje olejów kokosowych (np. nierafinowany).
Tak
naprawdę olej kokosowy posiada wszechstronne zastosowanie. Wiadomo, że
wypróbowano go już, jako odżywkę do włosów, balsam do ciała, a nawet środek
wybielający zęby. Jedno jest pewne – to doskonały składnik diety, który
można używać np. do smażenia, smarowania pieczywa, albo jako dodatek do
sałatek czy deserów.
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU
KOKOSOWEGO:
Olej kokosowy posiada wysoką temperaturę dymienia,
dlatego nie przypala się w czasie smażenia.
Zawiera nasycone kwasy
tłuszczowe, w tym kwas laurynowy, który wspiera odporność i ma silne
działanie antybakteryjne.
Jest źródłem witamin z grupy B oraz
przeciwutleniaczy – witaminy C i E
W jego składzie obecny się potas,
wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk wpływające na ogólną poprawę
kondycji organizmu.
Ponad 60% tłuszczów w oleju kokosowym to
średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA), które są rozpuszczalne w wodzie.
Inaczej nazywane są trójglicerydami ze średnim łańcuchem węglowym
(MCT).
Stosowanie:
Olej kokosowy, jako środek
spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą
postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny i do
smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od oleju
rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje.
Wartość odżywcza w
100g produktu:
Wartość energetyczna 3700kJ/900kcal
Tłuszcz
100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 91g
Węglowodany 0g
w tym
cukry 0g
Błonnik 0g
Białko 0g
Sól 0g
Składniki:
100% Olej kokosowy rafinowany
Produkt może
zawierać:
gluten, sezam, orzeszki ziemne i orzechy.
Przechowywanie:
Należy
przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temp. max
20st.C.
Kraj produkcji:
Polska
Kokos pochodzi
spoza UE
Producent/ dystrybutor:
Radziowi Sp. z
o.o.
ul. Chopina 8A
36-200
Brzozów
Opakowanie:
900ml