Blog firmaRELAX.pl

Wiedza na temat profilaktyki zdrowia, suplementacji

Pierzga pszczela

Pierzga pszczela

Czym jest pierzga pszczela?
Pierzga to w 100% naturalny pyłek kwiatowy, który został przetworzony przez pszczoły. Jest też często nazywana chlebkiem pszczelim. Proces zmiany pyłku rozpoczyna się już w momencie zbioru pyłku z kwiatów. Podczas tego działania, pszczoła zwilża pyłek kwiatowy śliną, który ulega zlepieniu. Dzięki temu ten pracowity owad może przenosić pyłek do ula, gdzie zostaje on poddany procesowi fermentacji. Pierzgą żywi się w ulu jedynie królowa oraz jej młode. Zostało potwierdzone, iż pszczoły, które jadły pierzgę żyły znacznie dłużej niż te, które spożywały jedynie pyłek.

Nie da się ukryć, iż pierzga pszczela to jeden z najbardziej cennych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Pierzga pszczela ma on o wiele wyższą wartość niż pyłek i jest często określana jako eliksir młodości prosto z ula! W naszych sklepie oferujemy naturalną pierzgę w większym opakowaniu
https://firmarelax.pl/miody/1846-pierzga-pszczela-250g-5902115105746.html oraz w torebce o wadze 100g dla osób, które potrzebują nieco mniejszej ilości produktu https://firmarelax.pl/miody/1845-pierzga-pszczela-100g-5902115105739.html.

 

Właściwości i działanie:

Pierzga pszczela, poprzez swój bogaty skład jest doskonałym źródłem witamin C, B1, B2, B3, B6, D, E, K, P i PP oraz pierwiastków takich jak: żelazo, magnez, potas, miedź, krzem, selen czy mangan. Pierzga wzmacnia i odżywia organizm oraz pomaga w koncentracji i poprawie pamięci. Dzięki niej można wspomóc system odpornościowy oraz wspomóc swoje ciało przy stosowaniu leków czy antybiotyków. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, pomaga regulować poziom cholesterolu i ma korzystny wpływ na serce. Pierzga pszczela posiada antyoksydanty, które wspomagają oczyszczanie organizmu i wykazują działanie przeciwstarzeniowe. Regularne stosowanie tego produktu może wpłynąć korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i być wsparciem w stanach obniżonej odporności.

 

Stosowanie:

Aby odczuć pozytywne skutki spożywania pierzgi wystarczy spożywać od 2 do 3 łyżeczek produktu dziennie np. rano i wieczorem. Pozwoli to wzmocnić organizm i poprawić jego funkcjonowanie. 

 Należy pamiętać, że pierzga pszczela nie jest bardzo słodka. Posiada lekko kwaśny smak.Można ją spożywać od razu po wyjęciu z opakowania, ale trzeba ją dość długo i dokładnie przeżuwać.  Lepszym sposobem jest rozpuszczanie pierzgi w wodzie, mleku lub miodzie. W tym celu należy zalać 1 łyżeczkę produktu połową szklanki płynu i odstawić na minimum 4 godziny (najlepiej zalać produkt na noc i wypić rano). Rozpuszczanie pierzgi w płynie pozwala znacznie zwiększyć jej korzystne działanie. 

Polecane artykuły