Blog firmaRELAX.pl

Wiedza na temat profilaktyki zdrowia, suplementacji

Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?

Większość z nas zdaje sobie sprawę, iż biały cukier nie jest zdrowy i powinno się ograniczać jego spożycie. Niemniej jednak ludzie uwielbiają słodki smak i nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych deserów. Cukier nie jest elementem zdrowego trybu życia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nie rezygnować ze słodkości, przy jednoczesnym zdrowym odżywianiu.

W sklepach stacjonarnych i internetowych można znaleźć różnego rodzaju zamienniki cukru. Część z nich niestety tak naprawdę wcale nie jest zdrowsza od cukru, a często jest nawet bardziej od niego szkodliwa dla organizmu. Jednym z popularnych słodzików jest aspartam, który stosowany w nadmiarze może wywoływać szereg skutków ubocznych. Jego zbyt częste używanie bardzo często kończy się biegunkami, osłabieniem organizmu, bólami głowy i mdłościami. Syntetyczne słodziki są o wiele razy bardziej słodkie niż cukier i dostarczają nam o wiele mniej kalorii. Często produkty z dodatkiem słodzików stosują osoby odchudzające się i liczące kalorykę spożywanych potraw. Niestety często nisko kaloryczność produktów nie idzie w parze z korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Sztuczne słodziki w nich zawarte mogą powodować migrenę oraz wpływać szkodliwie na nasz układ nerwowy. Coraz częściej także pojawiają się informację, iż słodziki tego typu mogą wykazywać działanie rakotwórcze. Zdecydowanie lepiej wybrać zdrowe i naturalne produkty słodzące, które można z powodzeniem stosować w naszej codziennej diecie.



Stewia jest rośliną, która w swoich łodygach i liściach posiada glikozydy stewiolowe dające jej słodki smak. Co ważne, stewia jest słodsza od cukru o ponad 200 razy, a jednocześnie dostarcza organizmowi minimalną ilość kalorii. Występuje w kilku formach np. postaci wyciągu płynnego , wygodnych tabletek, proszku bądź kryształków. Jest to bardzo zdrowy zamiennik zwykłego cukru, który zdecydowanie warto włączyć do naszej diety.

Ksylitol jest cukrem wytwarzanym z brzozowej kory, który wykazuje bardzo korzystne działanie zdrowotne. Poprawia mikroflorę w naszych jelitach oraz może mieć pozytywny wpływ na odporność organizmu. Ksylitol posiada bardzo niski indeks glikemiczny i doskonale nadaje się dla osób mających problemy z poziomem cukru we krwi. Można słodzić nim herbatę, kawę, a także dodawać do różnego rodzaju wypieków i przetworów.

Syrop klonowy powstaje w procesie odparowywania soku, który został uzyskany z klonowego pnia. Ten produkt charakterystyczny dla Kanady jest nie tylko bardzo smaczny, ale i niezwykle zdrowy. Nadaje się wyśmienicie np. jako dodatek do naleśników czy placków bądź codziennego dosładzania potraw. Syrop klonowy posiada przyjemny, lekko karmelowy smak i ma idealny poziom słodyczy.

Inulina wykazuje korzystny wpływ na obniżanie poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ten naturalny cukier nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, co sprawia, iż może on pełnić funkcję błonnika, który oczyszcza nasz organizm i poprawia perystaltykę jelit. Inulina posiada niską kaloryczność, a także jest doskonałym prebiotykiem. Inulina z cykorii to niezwykle zdrowy i wartościowy zamiennik cukru, który warto wdrożyć do naszego jadłospisu.

Warto wspomnieć także o niezwykle popularnym ostatnio cukrze kokosowym, który posiada lekko karmelowy posmak. Produkt posiada dość niski indeks glikemiczny i można stosować go jako zamiennik cukru do słodzenia kawy czy herbaty. Niezwykle interesujący jest także syrop i cukier z agawy oraz erytrol bądź maltitol. Szeroka gama naturalnych produktów słodzących pozwala nam zastąpić cukier w codziennej diecie bądź ograniczyć jego spożywanie. W naszym sklepie posiadamy wiele zdrowych zamienników cukru, z którymi można się zapoznać pod adresem: https://firmarelax.pl/92-produkty-slodzace

Zainteresował Cię ten materiał? Poleć go swoim znajomym

Kategorie bloga

Polecane artykuły

Popularne na blogu